Dag van de Verzorgende (19 oktober)
Laat ons eerlijk zijn: in de zorgsector werken is een vak dat vaak véél te weinig waardering krijgt. Zowel van patiënten als de maatschappij in het algemeen. 19 oktober is het Dag van de Verzorgende. De tijd, energie en aandacht (om nog maar te zwijgen over toewijding) die ervoor nodig zijn om met hart en ziel anderen te verzorgen zijn slechts enkele van de redenen dat we als gemeenschap véél meer waardering aan deze professionals zouden moeten tonen!
Gelukkig bestaan er wel degelijk momenten waarop die waardering tot uiting komt, zoals bijvoorbeeld op de Dag van de Verzorgende, 19 oktober. Al is het maar één dag, het is toch tenminste een moment waarop zorgverleners, die dag in dag uit aan het werk zijn om andere mensen het leven te redden of comfortabeler te maken, in de watten worden gelegd.
Door de komst van deze gevierde dag is ook het besef gegroeid dat er nog heel wat meer professionals zijn die misschien niet altijd de appreciatie krijgen die ze verdienen, zoals de nanny. Wat maakt de Dag van de Zorgkundige nu eigenlijk zo speciaal? Welke uitdagingen krijgen zorgverleners en nanny’s op hun pad? En hoe kunnen we als maatschappij of individuen onze waardering tonen aan deze redders in nood?
Zorgverleners zijn onmisbaar in de maatschappij
Het is geen wonder dat de zorgsector een van de moeilijkste is om in te werken. Hoewel veel mensen zich geroepen voelen om als verpleegster, dokter of een andere specialist aan de slag te gaan, komen er toch heel wat uitdagingen en struikelblokken bij kijken. Het begint al bij de opleiding tot dokter of verpleger, die uitermate moeilijk is. Niet enkel op intellectueel maar ook op fysiek vlak vraagt deze opleiding heel wat van een mens.
Daarbij is de opleiding tot dokter of een andere verzorgende functie langer dan gemiddeld, kost het meer én is de kans dat de opleiding wordt afgebroken ook een stuk groter. Zij die er uiteindelijk in slagen om het zo ver te brengen, verdienen dan ook een extra dikke pluim.
Zorgverleners staan in voor de zorg van patiënten en hulpbehoevenden op verschillende vlakken. Ten eerste gaat het dan natuurlijk om het fysieke aspect. Fysiotherapeuten en kinesisten houden zich bezig met de gezondheid van het lichaam. Chirurgen doen haast ondenkbare ingrepen om iemands leven te redden. En verplegers en verpleegsters staan elke dag opnieuw paraat om patiënten in het ziekenhuis of een andere institutie zowel praktisch als emotioneel steun te bieden.
Kortom, zorgverleners zijn letterlijk een onmisbare schakel in de maatschappij. Omdat ze met een menselijk, warm hart en onkreukbare toewijding het leven beter maken voor zij die dat nodig hebben. Op de Dag van de Zorgkundige herinneren we onszelf daar als maatschappij aan!
Tijdens Dag van de Verzorgende verdienen nanny’s ook waardering
De term ‘verzorgende’ kan natuurlijk breed geïnterpreteerd worden en dan vallen er héél wat meer beroepen onder dan je op het eerste zicht zou denken. Nanny’s of kinderverzorgsters zijn een goed voorbeeld. Dit zijn eigenlijk mensen die het verzorgen van onze kinderen van de schouders van ouders halen om deze in zekere mate te ondersteunen. Daarnaast helpen ze ook in het huishouden en helpen ze met andere bijhorende verantwoordelijkheden.
De term ‘nanny’ doet misschien in de eerste plaats denken aan Mary Poppins. Hoe overdreven die film ook mag zijn, er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Zowel als het gaat om praktische zaken (zoals het huishouden en alles wat erbij komt kijken) als de emotionele kant: het onderhouden van een gezin en het opvoeden van kinderen. Kinderverzorgsters hebben heel wat in petto en héél wat te bieden.
De Dag van de Verzorgende heeft met andere woorden een groter bereik dan enkel zij die tewerkgesteld zijn in officiële instellingen zoals ziekenhuizen en praktijken. Kinderverzorgsters zijn vrouwen die dag na dag gezinnen helpen. Zij helpen bij het onderhouden van het huishouden en het opvoeden en helpen van de kinderen. Daarom verdienen zij minstens even veel waardering.
De nanny: een beroep met een aparte set uitdagingen
Het takenpakket van een nanny is op zich duidelijk: kinderen verzorgen. Maar ook de was en de plas doen, dagelijkse bezigheden in het huishouden van de ouders overnemen en nog veel meer. Ook in dit geval is er echt sprake van een combinatie van praktische én emotionele of psychologische factoren.
Een nanny moet bijvoorbeeld niet enkel goed kunnen omgaan met kinderen. De persoon die men kiest om te helpen binnen het gezin moet ook ‘klikken’ met de dynamiek binnen het gezin zelf. In die zin is een nanny veel meer dan slechts een huishoudhulp. Het gaat om een persoon die voor een stuk deel wordt van het gezin en dat is heel wat waard.
Verschillende manieren om je nanny in de watten te leggen
Wil je op de Dag van de Verzorgende ook je nanny verwennen en je zijn of haar waardering tonen? Je hebt geluk: er bestaan heel wat manieren waarop je dat kunt doen. Zo is het een leuk idee om je nanny mee te nemen op een gezinstrip. Op die manier wordt jullie band nog sterker en de samenwerking op de lange termijn dus ook nog beter. Spreek gewoon duidelijk een dag en activiteit af, zodat het voor beide partijen past.
Je kan ook je waardering tonen door middel van een mooie bos of boeket bloemen, als geschenkje en bewijs dat je de moeite en tijd die jouw nanny in het gezin stopt écht apprecieert. In bepaalde gevallen is het misschien een goed idee om je kinderverzorgster op financieel vlak te ondersteunen. Bijvoorbeeld door een bonus te geven of een dagje vrijaf. Het is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden om op de Dag van de Zorgkundige ook deze persoon de waardering te geven die hij of zij verdient.
De belangrijkste boodschap voor onze nanny’s? Bedankt om al die tijd, energie en toewijding te besteden aan onze kinderen en het huishouden. De liefde en zorg waarmee jullie gezinnen ondersteunen is onvervangbaar, en dat verdient alle mogelijke waardering.
Wil je ook met kinderen werken en gezinnen helpen bij het onderhouden van hun huishouden? Meld je dan nu aan als nanny bij Nanny’s!