Voorlezen is een goed idee: 4 redenen waarom
Baby’s en jonge kinderen zijn sponzen die praktisch alles in hun omgeving opnemen. Zelfs tijdens voorlezen van een verhaal zijn hun geesten aan het werk en nemen ze alle taal in zich op die ze horen alsook de lessen die de personages leren.
Voorlezen aan je kinderen – op elke leeftijd – zal hun hersenontwikkeling, jullie band en nog veel meer stimuleren. En het enige dat nodig is, zijn een paar boeken, motivatie en een beetje tijd.
Maar wat zijn de voordelen van voorlezen? Zet eerst de scène in je hoofd. Je kiest een boek. Je gaat zitten in je favoriete fauteuil, met je kind op schoot, en opent de eerste van vele gladde, kleurrijke pagina’s. Je begint te lezen en je kind wordt helemaal gegrepen door het verhaal. Het is magie. Wat nog beter is, is dat je kind niet alleen plezier heeft, maar ook leert!
De werkelijkheid ziet er misschien een beetje anders uit: weet dat je niet de enige bent als je baby het boek probeert op te eten of als je peuter door de kamer dwaalt in plaats van geduldig te zitten. Maar de voordelen van lezen blijven hetzelfde.
1. Taalinzicht ontwikkelen
Voorlezen zorgt voor het verbeteren van de literaire vaardigheden van je kind. Als je jonge kinderen voorleest, zelfs als ze niet volledig kunnen begrijpen wat je zegt, geef je ze de vaardigheden die ze nodig hebben als ze zelf beginnen te lezen. Het laat kinderen zien dat lezen iets is dat wordt bereikt door van links naar rechts te focussen en dat het omslaan van pagina’s essentieel is om door te gaan.
Voorlezen aan kinderen, zelfs in de eerste maanden van hun leven, kan helpen bij het verwerven van taal en het stimuleren van het deel van de hersenen dat taal verwerkt.
Verder ontwikkelt je kind ook een uitgebreidere woordenschat. Het horen van hardop uitgesproken woorden kan kinderen blootstellen aan een reeks nieuwe woordenschat en zinnen die ze anders misschien niet hadden gehoord. Door dagelijks voor te lezen aan een kind, leren ze elke dag nieuwe woorden.
2. Fantasie ontwikkelen
Voorlezen is een van de beste manieren om de verbeelding te stimuleren. Hoe meer we lezen, hoe beter we onze kennis kunnen opbouwen en uitbreiden. We staan open voor nieuwe ideeën en hebben begrip voor nieuwe dingen.
Voorlezen helpt je kinderen de verbeelding te oefenen door de woorden een bepaald beeld te laten beschrijven, terwijl je kind het beeld in de geest manipuleert. Deze oefening versterkt de geest omdat deze werkt als een spier.
Maar wat zijn de voordelen van verbeelding? Verbeelding heeft veel voordelen. Het stimuleert creativiteit, waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Het speelt ook een grote rol bij innovatie. Zonder verbeeldingskracht zouden mensen geen nieuwe uitvindingen en nieuwe ideeën kunnen bedenken die de samenleving vooruit helpen. Het stimuleert ook ontdekking en begrip. Dit toont aan dat lezen een belangrijk onderdeel is van het verbeteren van fantasierijk denken, wat kan leiden tot innovatie en begrip.
3. Verhoogde concentratie en discipline
Het introduceren van regelmatige leestijd in het schema van je kind heeft nog een ander voordeel: meer discipline en concentratie. Zeer jonge kinderen zitten zelden lang stil en het is vaak moeilijk voor hen om zich te concentreren. Maar wanneer je je kinderen regelmatig voorleest, kan je een gedragsverandering gaan waarnemen. Peuters kunnen in eerste instantie kronkelen en afgeleid raken tijdens het verhaal, maar uiteindelijk zullen ze leren om te blijven zitten voor de duur van het boek.
Voorlezen zorgt dus voor een sterkere zelfdiscipline, een langere aandachtsspanne en een beter geheugenbehoud, wat je kind goed van pas zal komen als het naar school gaat.
4. Cognitieve ontwikkeling ondersteunen
Het is bewezen dat voorlezen aan jonge kinderen de cognitieve vaardigheden verbetert en helpt bij het proces van cognitieve ontwikkeling. Cognitieve ontwikkeling is de opkomst van het vermogen om te denken en te begrijpen; het is de constructie van denkprocessen, inclusief herinneren, probleemoplossing en besluitvorming, van kindertijd naar adolescentie tot volwassenheid. Het verwijst naar hoe een persoon zijn of haar wereld waarneemt en erover denkt via gebieden zoals informatieverwerking, intelligentie, redeneren, taalontwikkeling, aandachtsspanne en geheugen.
Wanneer je begint voor te lezen aan je kind, biedt het hen in wezen achtergrondkennis over hun jonge wereld, wat hen helpt te begrijpen wat ze zien, horen en lezen. Door lezen te introduceren in het leven van je jonge kind, en de gesprekken die het zal oproepen, kunnen ze hun eigen leven beter begrijpen, vooral op jonge leeftijd.
Beschouw dit fragment uit een onderzoek naar de cognitieve ontwikkeling van peuters als gevolg van samen lezen:
“Een nanny leest een peuter voor. En in een kwestie van seconden reageren duizenden cellen in de groeiende hersenen van deze kinderen. Sommige hersencellen worden ‘aangezet’, getriggerd door deze specifieke ervaring. Veel bestaande verbindingen tussen hersencellen worden versterkt. Tegelijkertijd worden er nieuwe hersencellen gevormd, wat een beetje meer definitie en complexiteit toevoegt aan het ingewikkelde circuit dat grotendeels op zijn plaats zal blijven voor de rest van het leven van deze kinderen.”
Daarom, hoe meer volwassenen lezen met hun kinderen, hoe groter hun woordenschat zal groeien en hoe meer ze zullen weten en begrijpen over de wereld en hun plaats daarin, wat hun cognitieve ontwikkeling en perceptie ondersteunt.
Neem je tijd
Het enige dat je echt hoeft te doen, is goed de tijd nemen om je kind voor te lezen. Het is zo simpel als dat. Zorg ervoor dat je genoeg tijd overhoudt om te lezen in plaats van het een hele klus te maken. Natuurlijk heb je niet elke dag uren de tijd om te lezen, dus soms is een kort hoofdstukje prima. Je kind moet lezen echter zien als een toegewijde activiteit en een activiteit waaraan je je volledige aandacht schenkt.
Maar heb je nu zelf geen tijd om voor te lezen? Onze NEA Nanny’s kennen leuke voorleesverhaaltjes voor je kids. Zo profiteert je kind van alle mooie voordelen van het voorlezen!